Social Icons

Pages

28 Aralık 2012 Cuma

Dazkırı İlçesi 6

DAZKIRI İLÇE COĞRAFYA
DAZKIRI'NIN COĞRAFİ KONUMU

DAZKIRI HARİTA
Dazkırı İlçesi, 1958 yılında belediye teşkilatına kavuşmuş ve ilçeye 1 Bucak, 1 Kasaba ve 36 Köy bağlanmıştır. 1988 yılında Başmakçı Bucağının, 1990 yılında Evciler Kasabasının ilçe olması nedeniyle 13 köy Başmakçı İlçesine, 7 köy de Evciler İlçesine bağlanmış ve 1 köyün de belediye olması ile Dazkırı’ya bağlı 15 köy kalmıştır.

Dazkırı’nın toplam alanı 338 km2’dir. İlçe merkezinin rakımı 830 m. dir. İlçe, merkeziyle birlikte 15 köy ve 1 kasabadan oluşmaktadır.

İlçemiz Ege bölgesinde yer almasına rağmen daha çok İç Ege ve Akdeniz bölgesi iklimleri arasında geçiş iklimine sahiptir. Yıllık yağış miktarı azdır. İklim olarak kışları kısmen soğuk, yazları sıcak ve az yağışlıdır.
Dazkırı’nın batısında Maymun Dağları, güneyinde Acıgöl vardır. Önemli bir akarsuyu yoktur. Kuzeydoğudan çıkıp ilçeden geçerek Acıgöl'e dökülen küçük bir çay vardır, genellikle yazın suyu çekilmektedir. Acıgöl’ün suyu acı olduğu için içinde canlı yaşamaz etrafında kurulu tesisler vasıtasıyla buradan sodyum sülfat üretimi yapılır. Dazkırı ovası ilçenin başlıca ovasıdır. Arazinin %65’i ovalık, %35’i de engebeli dağlardan oluşmaktadır. Bölgemizde orman önemli yer işgal etmektedir. Bazı yüksek tepeler step özelliğindedir.

DAZKIRI'NIN EKONOMİSİ
DAZKIRI İLÇE SANAYİ
DAZKIRI KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ
İlçenin sanayisi son yıllarda büyük bir ilerleme göstermiştir. Denizli–Afyonkarahisar E-24 karayolu üzerinde kurulan Küçük Sanayi Sitesi’nde oto tamirciliği ağırlıklı olmak üzere soğuk demir, mobilya imalat gibi küçük çaplı atölye ve tamir bakım servisleri bulunmaktadır.

İlçe merkez belediye başkanlığı tarafından şehir imar planında Kepez mevkiinde yer seçimi tamamlanmış 1.800.000. m2 lik alan Sanayi Bölgesi olarak yatırımcılara tahsis edilmiştir. Valilik-Kaymakamlık ve Belediye işbirliği ile başlatılan Dazkırı Dokuma ve Konfeksiyon İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarında son aşamaya gelinmiş, 126 hektarlık alan bu amaç için ayrılmış, Dokuma ve Konfeksiyon Organize Sanayi Bölgesi olarak kuruluş iş ve işlemleri sonuçlandırılmıştır. ÇED raporu ve jeolojik etüt raporu hazırlanarak tamamlanmış, tahsis amacı değişikliği gerçekleştirilmiştir. İlçe; önemli ulaşım, tüketim ve turizm merkezlerine çok yakın olup, sanayi yönünden gelişebilecek altyapıya sahiptir girişimcileri yatırım için beklemektedir.
İlçenin en önemli sanayi kuruluşu Alkim Alkali Kimya A.Ş.’dir. Aşağıyenice Köyü Kovalık mevkiinde kurulu bulunan Sodyum Sülfat Tesisleri, Acıgöl’ün sodyum sülfat tuzunu işlemektedir. 160 km2 alana sahip Acıgöl, dünyadaki Sodyum Sülfat Kaynakları arasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Maden içeren bu göl tuzlu olup sularında muhtelif tuzları içerirler, Acıgöl de bu tür göllerdendir.
Konusunda Avrupa’nın en modern ve en teknolojik tesisi olan Alkim, Sodyum Sülfat üretiminde dünyada 6. sırada yer almaktadır. Kapalı devre çalışan ve hiçbir atık sorunu olmayan tesislerde üretimin her aşaması PLC ve DCS otomasyon sistemlerindeki bilgisayarlarla otomatik olarak kontrol edilmektedir. Alkim, dünyada ilk ISO 9002 Kalite Güvence Sistemi Belgesine sahip Sodyum Sülfat Tesisi’dir. 1996 tarihinden itibaren tesislerde uygulanan Kalite Güvence Sistemi, 2003 tarihinden itibaren ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi olarak bir üst versiyonda uygulanmaktadır.
Tesislerde bulunan Akışkan Yataklı Buhar Santralı Babcock & Wilcox Gama Firması tarafından Türkiye’ de ilk defa yapılmış olup, tüm olumsuzluklardan uzak bir teknoloji harikasıdır.

Acıgöl’ün suyu içinde yer alan alkali tuzlardan sodyum sülfat, açık saha işletmelerindeki üretim alanlarında hammadde (Kristal Sodyum Sülfat) şeklinde teşekkül ettirilmekte, bu hammadde tesislerde işlenerek rafine sodyum sülfat üretilmektedir. Üretimin yaklaşık % 40’ ı yurt dışına ihraç edilmektedir.
İlçenin bir diğer sanayi kuruluşu da Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nce 1990 tarihinde işletmeye açılan Poyraz Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir. Fabrikanın ihtiyacı olan arpa ve buğday yöre çiftçilerinden temin edilmekte ve yöre çiftçisine bir pazar oluşturularak tarım ve hayvancılığın yörede geliştirilmesine önemli bir katkıda bulunulmaktadır. Üretmiş olduğu yemlerin satışında çiftçilere kolaylıklar sağlamakta ve çiftçileri gerek hayvancılığa gerekse tahıl üretimine teşvik etmeye çalışmaktadır. Bu tesisisin devlet ekonomisine katkıları küçümsenemez boyutlardadır.
Ayrıca günümüzde çevrenin öneminin her geçen gün daha arttığı düşünülürse fabrikanın çevre kirliliğine yol açmadığı gibi fabrika kapalı alanı çevresini yeşillendirmesi Esentepe Mahallesi’ne ve ilçeye yeşil bir alan kazandırma çabaları da olumlu katkılardandır.
Tekstil sanayinin önemli merkezlerden biri olan Denizli İline ve Çardak Havalimanına yakın olması sebebiyle son yıllarda Belediye Sanayi Bölgesi’nde tekstil fabrikaları kurulmaya başlanmıştır. Artarak kurulmaya devam eden fabrikalar konfeksiyon ve ev tekstili üzerine çalışmaktadırlar. Gamma Tekstil A.Ş. de bornoz, havlu, penye, nevresim üretilmekte Dazkırı dâhil olmak üzere komşu ilçelerin gençlerine istihdam alanı sağlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız